Aanbeveling 17: Vitamine D-suppletie

Het is aanbevolen dat alle baby’s vitamine D-suppletie krijgen volgens de richtlijnen van de VVK en dat alle ouders/ primaire verzorgers daarover worden geïnformeerd.

Volgens een consensustekst van Kind & Gezin en de VVK (2003) is een tekort aan vitamine D geassocieerd met hypocalciëmie, rachitis en een lagere botmineralisatie bij zuigelingen en peuters. Daarnaast is er een verband tussen Vitamine D-deficiëntie in de zuigelingen periode en het optreden van verscheidene chronische aandoeningen op latere leeftijd, zoals type 1- diabetes en astma. ‘De kans op vitamine D-deficiëntie bij jonge kinderen is vooral groot wanneer moeder en/of kind weinig worden blootgesteld aan de zon (verblijf in de binnenstad, dagopvang zonder tuin) en/of een donkere huidskleur hebben, en/of wanneer het kind geboren is in de wintermaanden. Ook bij jonge kinderen die worden behandeld met anti-epileptica met een enzym-inducerend effect (vooral met fenytoïne, maar ook met carbamazepine en barbituraten) treedt vitamine D- tekort sneller op (De Ronne & De Schepper, 2013).’

Consensus vitamine D- suppletie (2013):

  • Er wordt aanbevolen bij alle kinderen dagelijks 400 IU-vitamine D toe te dienen, vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van 6 jaar, gans het jaar door, onafhankelijk van het soort melkvoeding en de vitamine D-suppletie van de lacterende moeder.
  • Bij kinderen met een donker (negroïde) huidtype wordt 600 IU/d aanbevolen.
  • Bij preterme geborenen zonder co-morbiditeiten wordt dezelfde dosis toegediend (400 of 600 IU/d afhankelijk van het huidtype).
  • Er wordt aanbevolen om een vitamine D als een monopreparaat van cholecalciferol toe te dienen.
  • Bij een evenwichtige en gevarieerde voeding is het toedienen van vitamine D onder de vorm van multivitaminen preparaten niet aan te bevelen bij het jonge kind. Indien nodig gebeurt dit in de curatieve sector.
  • Bij kinderen met hogere noden (chronische nier- en leveraandoeningen, gebruik van bepaalde risico-geneesmiddelen, noodzakelijke zonprotectie, malabsorptie, cholestase, obesitas, veganisme, …) wordt de vitamine D-suppletie zoals deze door de behandelende arts voorgeschreven, aanbevolen.
  • Bij elk contact is het aanbevolen om de compliance van de vitamine D-suppletie na te vragen.

 

De VBOV adviseert om ouders en primaire verzorgers te informeren over de suppletie van vitamine D en ook de toepassing ervan bij de verschillende contacten na te vragen.