Bevallen in bad

 

Wat is bevallen in bad?

Wil je beter met de intensiteit van je weeën omgaan? Dan kun je overwegen om tijdens de arbeid warm water te gebruiken als niet-farmacologische pijnbestrijding. Je kunt in bad gaan of onder een warme douche staan. Een badbevalling wil zeggen dat je baby in bad geboren wordt.

 

Epidemiologische trends

Wanneer je gezondheidstoestand het toelaat, je zwangerschap voldragen is (37 tot 42 weken) en zonder complicaties is verlopen, kun je in iets meer dan de helft van de Vlaamse ziekenhuizen het bad gebruiken als relaxatie tijdens de arbeid. Deze Vlaamse ziekenhuizen beschikken vaak over één of meerdere bevallingsbaden. In sommige van deze ziekenhuizen kun je vervolgens ook kiezen voor een watergeboorte van je baby. Bij een thuisbevalling of bevalling in het geboortehuis ligt het percentage badbevallingen hoger (cfr. 43% in 2021).

 

bevallen in bad

Wat zegt de wetenschap? 

Wetenschappelijke studies tonen aan dat een badbevalling geen nadelig effect heeft voor moeder en kind ten opzichte van een bevalling op land.

Een badbevalling kan tot goede bevallingsuitkomsten wanneer:

  • je gezondheidstoestand het toelaat
  • je zwangerschap voldragen is (> 37 weken) en zonder complicaties verliep
  • én je begeleid wordt door een ervaren vroedvrouw.

Tegenindicaties: Heb je een epidurale verdoving, actieve herpes of een huidinfectie? Dan is een watergeboorte geen optie.

Steeds meer onderzoek wijst bovendien op de positieve bevallingservaring van in water gaan tijdens je arbeid en bevalling. Vrouwen ervaren over het algemeen meer autonomie en controle over hun bevalling. Ze vinden een badbevalling een bekrachtigende en bevestigende bevallingservaring. Ook waarderen vrouwen dat een badbevalling de ontsluiting, pijnverlichting en ontspanning bevordert en de baby bij de geboorte een gevoel van vertrouwdheid (in het water) kan ervaren.

Lees hier meer in onze systematische literatuur review over wat de wetenschap zegt over een bad bevalling. 

 

Voordelen en nadelen van een badbevalling

 

Voordelen Nadelen
  • Verlichting van de weeënpijn en vermindering van het gebruik van epidurale verdoving
  • Meer ontspanning omdat de warmte van het water de spieren versoepelt en het water geluids- en lichtprikkels en stress vermindert
  • Bevordering van de bewegingsvrijheid van de vrouw. De meeste houdingen kan je prima aannemen in bad.
  • Een verkorting van de eerste en tweede fase van de bevalling
  • Minder risico op perineale scheuren, episiotomieën (de ‘knip’) en hevige bloedingen
  • Vrouwen die het bad gebruiken tijdens arbeid en bevalling zijn meer tevreden over hun bevalling dan vrouwen die dat niet doen. Ze ervaren meer autonomie en controle over hun bevalling.
  • Een waterbevalling wordt niet in verband gebracht met lagere Apgar scores bij de baby, infecties bij moeder en baby of meer opnames van de baby op de Neonatal Intensive Care Unit (NICU).

Een badbevalling heeft een verhoogde, alhoewel uiterst zeldzame, kans op:

  • Aspiratie van water door moeder of baby,
  • Het scheuren van de navelstreng
  • Het moeilijk op lichaamstemperatuur houden van moeder en baby


 

 

Hoe kan je van je badbevalling een positieve ervaring maken?

  • Bespreek grondig alle voor- en nadelen van bevallen in bad met je gynaecoloog en vroedvrouw. Neem je tijd om je behoeftes, zorgen en twijfels helder te krijgen en alle vragen uit te klaren. Misschien wil je ook een tweede opinie vragen, of de ervaringen van andere ouders aftoetsen? 
  • Gebruik de B.R.A.I.N.S. methode om je beslissing te nemen.
  • Je bent gezond, je zwangerschap is voldragen (> 37 weken) en zonder complicaties verlopen.
  • Je hebt geen epidurale verdoving, actieve herpes of een huidinfectie.
  • Je wordt begeleidt door een ervaren vroedvrouw met kennis van zaken over badbevallingen.
  • Beval je in het ziekenhuis, geef deze bevaloptie door aan je zorgverleners. Onthoud dat een badbevalling in het ziekenhuis afhangt van de beschikbaarheid van het bevallingsbad.
  • Drink voldoende water tijdens je bevalling om uitdroging te voorkomen.
  • Ga regelmatig naar toilet om je blaas en darmen te ledigen. 
  • Ook in bad is het luisteren naar de harttonen van je baby prima mogelijk. Ofwel met tussenpozen via een doptone of een hoorbuis van Pinard, ofwel continu met een draadloze elektronische monitor.
  • Zowel in het ziekenhuis als bij een thuisbevalling worden strenge normen gehanteerd om ervoor te zorgen dat het bad schoon en goed onderhouden is en er worden maatregelen genomen voor infectiebestrijding.

Ervaringen van ouders

Eline: "Heel bewust koos ik voor een bevalling in Oostende omdat daar uitgebreide ervaring bestaat met onderwaterbevallingen. De bevalling kwam natuurlijk op gang, tijdens een gezellige winterbarbecue. Ik probeerde nog even thuis te blijven, maar mijn man stond te trappelen van ongeduld en toen zijn we maar naar het ziekenhuis vertrokken. Het moment dat ik in het ziekenhuis aankwam had ik, naar mijn ervaring een zestal uur, weeën, maar waar ik dacht dat het nog even zou duren, bleek ik reeds 6cm opening te hebben en ging het heel erg snel vooruit. Slechts een uurtje later adviseerde de vroedvrouw me om het bad in te gaan omdat de weeën elkaar toch wel zeer snel en heftig opvolgden. Ik herinner me nog sterk het moment dat ik in het water wegzakte. De pijn verdween grotendeels en door de ontspanning die dit met zich meebracht, kon ik even later beginnen persen. Slechts vier uur na het binnenkomen in het ziekenhuis werd ons zoontje geboren. De ervaring van de badbevalling is voor mij eentje om met heel veel positiviteit op terug te kijken. Ik ben ervan overtuigd dat ik veel meer gefocust was op het krijgen van mijn kindje en kon focussen op het persen in plaats van op pijn."