De campagne www.bewegingsvrijheid.be van 2021 kent een vervolg. VBOV werkt momenteel, in samenwerking met VVOG, nieuwe acties uit op basis van de bevraging over de ervaringen van zorgvragers en zorgverleners met de implementatie van de federale richtlijnaanbevelingen rond bewegingsvrijheid.
Om de implementatie van de federale richtlijnaanbevelingen op vlak van bewegingsvrijheid te bevorderen, startten VBOV vzw en VVOG vzw in maart 2024 een project gesubsidieerd door EBPracticenet vzw, met de volgende doelstellingen:
- Identificatie van de evidence-practice gap - het verschil tussen de richtlijnaanbevelingen en de werkelijke zorgpraktijk;
- Identificatie van de factoren die de implementatie van de richtlijnaanbevelingen aangaande bewegingsvrijheid belemmeren of bevorderen;
- Identificatie van één prioritaire actie die de implementatie van de richtlijnaanbevelingen bevordert en hiervoor een implementatiestrategie uit te werken.
In het kader van dit onderzoek voerden VBOV vzw en VVOG vzw i.s.m. de Universiteit Hasselt een bevraging bij zwangere vrouwen (zorgvragers) en zorgverleners uit om te polsen naar de ervaringen met bewegingsvrijheid en de verschillende factoren die richtlijnimplementatie bepalen. Zorgverleners en zwangere vrouwen identificeren de volgende top 5 belangrijkste factoren die richtlijnimplementatie belemmeren.
- Beperkte continuïteit van zorgverlening en persoonsgerichte zorg
- Zorgverleners die onvoldoende weten over de voor-en nadelen van bewegingsvrijheid en welke houdingen aan te bevelen in geval van complicaties
- Zorgvragers worden onvoldoende prenataal voorbereid over hoe bewegingsvrijheid toe te passen
- Heersende normen (overtuigingen, routinegedrag) en standaard protocollen die autonomie en controle van de vrouw beperken
- Continu CTG en epidurale verdoving
Momenteel wordt binnen dit project een vervolgactie uitgewerkt die een of meerdere van deze barrières tracht te benaderen. Meer daarover begin oktober.
Wil je meer te weten komen over dit project of wil je het volledige rapport over de bevraging lezen? Neem dan contact op met Ines Rothmann, wetenschappelijke medewerker VBOV vzw, via wetenschap@vroedvrouwen.be.