Zwanger zijn is een ingrijpende gebeurtenis, zowel lichamelijk, psycho-emotioneel als relationeel. De vroedvrouw is hierbij een warm rustpunt, een goede raadgever, iemand die je aanmoedigt om te vertrouwen in je eigen lichaam. De zorg die vroedvrouwen zowel binnen als buiten het ziekenhuis bieden, is divers maar vertrekt telkens vanuit de optimale zorg voor moeder en kind.
Wat kan de vroedvrouw prenataal betekenen?
- Geïnformeerde keuze: De vroedvrouw helpt je bij het maken van keuzes (voor- en nadelen) en verduidelijkt de gevolgen hiervan. Ze respecteert en steunt je in de keuzes die jij belangrijk vindt.
- Prenatale opvolging: Vroedvrouwen kunnen de medische controles doen bij een ongecompliceerde zwangerschap. Voor de echo’s verwijzen ze door naar de gynaecoloog van jouw keuze. Je kan er ook voor kiezen om je afwisselend bij de gynaecoloog en de vroedvrouw te laten opvolgen. Bovendien organiseren vroedvrouwen begeleidingssessies, zodat je je eigen opties leert kennen en meer inzicht krijgt in je zwangerschap en bevalling. Het fijne van deze sessies is dat je bewust tijd maakt voor je kindje dat op komst is en dat ze een voorbereiding zijn op de geboorte.
- Prenatale kennismaking/consultatie als opstap naar postnatale opvolging: Wil je enkel postnataal opgevolgd worden door de vroedvrouw, dan is het best dat je reeds tijdens de zwangerschap een afspraak maakt met haar. Zo leer je elkaar beter kennen en kunnen reeds enkele onderwerpen toegelicht worden die postnataal interessant zullen worden (bv. hoe aan de slag met borstvoeding, wat te verwachten rond slapen, huilen, verzorgen van je baby).
Birthmatters.be reikt keuzes aan door het bieden van informatie, recente wetenschappelijke inzichten en cijfers rond geboortezorg.
Heb je niet gevonden wat je zocht? Contacteer ons via het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.