Missie, visie en beleid

Opmerking: Voor de vlotte leesbaarheid van de tekst wordt "VBOV "opgenomen en niet telkens "VBOV vzw". Uiteraard wordt hier wel verwezen naar de officiële organisatie VBOV vzw.

 

 


Memorandum verkiezingen 9 juni 2024

Lees hier het volledige Memorandum door.

 
Een sleutelrol voor de vroedvrouw

De positie van de vroedvrouw verbeteren, dat is de maatschappij verbeteren.

Dat is niet zomaar een leuze, het is een uitspraak gestoeld op wetenschappelijke evidentie. Het perinatale zorglandschap is dé sector bij uitstek waar duidelijk wordt hoe een focus op patiëntenwaarden leidt tot betere uitkomsten voor de hele maatschappij. Hierover nadenken biedt ons een kans om ideeën over hoe we als samenleving kijken naar het verwelkomen van nieuw leven, om te zetten in daden, gestoeld op doordacht beleid.

De vroedvrouw speelt een sleutelrol om deze maatschappelijke winsten tot uiting te laten komen. Om hiertoe te kunnen komen, dient de vroedvrouw erkend te worden en het beroep dient versterkt te worden met de vroedvrouwen als partner in alle relevante samenwerkingen.

 
Sleutels voor het beleid
  1. De vroedvrouw erkennen
  2. De vroedvrouw versterken
  3. De vroedvrouw partner maken
     

missie visie

Visie

VBOV ijvert voor een inclusieve, evidence-based en kwalitatieve zorg- en geboortecultuur waarin keuzevrijheid centraal staat.

De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen pleit voor een zorg- en geboortecultuur waarbij (toekomstige) ouders maximaal betrokken worden in het volledige perinatale traject, in overeenstemming met de federale patiëntenrechtenwet en actuele wetenschappelijke evidentie. Zorg verlenen moet laagdrempelig en inclusief zijn waarbij de vrouw en haar gezin centraal staan. Ieder gezin dient kwalitatieve zorg “op maat” te krijgen, met bijzondere aandacht voor de kwetsbare gezinnen. De vroedvrouw is de sleutel om dit zorgmodel te bereiken.
 


Missie

VBOV verenigt, versterkt en verdedigt de belangen van de vroedvrouwen waardoor zij een evidente partner zijn.

De Vlaamse Beroepsorganisatie van vroedvrouwen geeft de vroedvrouw een thuis binnen een sterke, professionele beroepsorganisatie die hun belangen behartigt en hen helpt om te excelleren in hun vakgebied.

Onder de vlag van VBOV:

  • Verenigen we vroedvrouwen: We creëren een inclusieve community waar elke vroedvrouw zich thuis voelt, ongeacht achtergrond, overtuiging of werkterrein.
  • Versterken we vroedvrouwen: We promoten de waarde van vroedvrouwenzorg, we investeren in hun professionele ontwikkeling en we behartigen hun belangen op het beleidsniveau.
  • Verdedigen we vroedvrouwen: We waarborgen hun autonomie, we bieden juridische en psychosociale ondersteuning, en we streven naar optimale arbeidsvoorwaarden.
     

Strategische doelstellingen

 

  I. Vroedvrouw verenigen verenigen


A. Alle Vlaamse vroedvrouwen willen lid zijn van VBOV.
VBOV is een inclusieve community en verwelkomt elke vroedvrouw ongeacht gender, afkomst, beperking, overtuiging of werkterrein. Elk lid ervaart de meerwaarde van lidmaatschap. De beroepsorganisatie biedt persoonlijke en collectieve voordelen en streeft naar zowel het behoud van huidige leden als het aantrekken van nieuwe leden.

B. Alle Vlaamse vroedvrouwen onder de vleugels van een sterk, professioneel VBOV.
VBOV zet in op organisatieontwikkeling en investeert in efficiënte structuren, leiderschap en innovatie. Als goedgeorganiseerde, veerkrachtige en toekomstgerichte vereniging is VBOV een veilige haven voor elke vroedvrouw.

C. Dynamische ledenwerking
VBOV luistert naar de behoeften en feedback van haar leden, en past haar dienstverlening hierop aan om een sterke, hechte gemeenschap van vroedvrouwen te creëren. VBOV verbindt ook vroedvrouwen met elkaar, zowel binnen de verschillende werkdomeinen als over de domeinen heen.

 

versterken  II. Vroedvrouw versterken

 

A. Profilering van de vroedvrouw
VBOV vergroot de zichtbaarheid van de vroedvrouw en haar maatschappelijke waarde. De beroepsorganisatie informeert het brede publiek over de cruciale rol en expertise van vroedvrouwen in de geboortezorg, zodat iedereen weet wie de vroedvrouw is en wat zij kan betekenen.

B. Promoten van vroedvrouwgeleide zorg
Door opbouw van wetenschappelijke evidentie, samenwerking en voorlichting zorgt VBOV voor een brede erkenning en implementatie van vroedvrouwgeleide zorg.

C. Samenwerkingsverbanden
VBOV werkt actief samen met andere zorgberoepen en relevante stakeholders ter bevordering van een geïntegreerd beleid binnen de geboortezorg. De beroepsorganisatie is een centrale partner binnen het netwerk van de perinatale gezondheid.

D. Opleiding van de vroedvrouw
VBOV werkt actief mee aan de versterking van de opleiding van de vroedvrouw. De beroepsorganisatie voorziet leer- en ontwikkelingsmogelijkheden aan haar leden, afgestemd op actuele noden.

 

verdedigen  III. Vroedvrouw verdedigen

 

A. Autonomie waarborgen
VBOV waakt erover dat de vroedvrouw haar beroep kan uitoefenen volgens de wettelijke bevoegdheden en werkt proactief aan een brede erkenning en borging van de autonome rol van de vroedvrouw in de laagrisico-verloskunde.

B. De vroedvrouw politiek vertegenwoordigen
VBOV zet de beleidsprioriteiten van de vroedvrouw op de politieke agenda en verdedigt de belangen van de vroedvrouw in de politieke arena. Door actief deel te nemen aan beleidsdiscussies en samen te werken met beleidsmakers en relevante stakeholders verzekert de beroepsorganisatie dat de stem van de vroedvrouw wordt gehoord.

C. Duurzaamheid van het werk
VBOV ijvert voor een correcte verloning en arbeidsvoorwaarden voor de vroedvrouw. De beroepsorganisatie streeft naar gunstige regelgeving voor vroedvrouwenzorg en naar verbetering van de werkomstandigheden en mentale gezondheid van de vroedvrouw.

D. Juridische ruggensteun
VBOV voorziet in juridische en psychosociale ondersteuning van haar leden, zodat vroedvrouwen hun beroep met vertrouwen en zekerheid kunnen uitoefenen. De beroepsorganisatie zet zich in voor het verbeteren van de wettelijke kaders en beroepsstandaarden om de professionele veiligheid van vroedvrouwen te waarborgen.